Verblijf  in het hart van de Douro

voor de wijn- en portliefhebberOok de wandelaar kan hier uit de voeten

Het Dourogebied. Misschien wel het mooiste wijngebied ter wereld! En daar waar de Pinhão meandert door de vallei en even verderop uitmondt in de Gouden rivier, de Douro, verhuurt douroPass een aantal smaakvolle studio’s, en kamers. In het beschermde wijndorp Provesende bieden drie studio’s en een bovenhuis plaats aan één tot maximaal 12 personen.

Combineer dit land van wijn en port, olijven en druiven en adembenemende vergezichten met de hartverwarmende gastvrijheid, kennis en kunde van de uitbaters en uw verblijf kan niet meer stuk. 

De gezichten achter douroPass zijn Jet Spanjersberg en Ronald Weustink. 
Echte Rotterdammers die elkaar in de horeca hebben leren kennen. Jet was hoofd huishouding bij Hotel New York en Ronald tweede man bij wijnhandel Van Otterloo. In 2001 werden beide banen opgezegd voor een nieuw avontuur in Portugal. Samen met hun zoon Koen, toen één jaar oud, vertrokken zij naar Quinta do Passadouro om het gastenverblijf van deze wijnboerderij in de Pinhãovallei te gaan uitbaten. Tot de geboorte van dochter Floor woonden ze zelf ook op de quinta, daarna kochten zij het mooie huis in Provesende dat nu geheel is omgebouwd tot toeristisch verblijf. Met al hun kennis en ervaring zetten Jet en Ronald zich iedere dag weer vol overgave in om hun gasten te trakteren op een onvergetelijk verblijf in dit prachtige en gevarieerde deel van Portugal! Gastvrij, persoonlijk en professioneel.


Port, Wijn, Gastronomie en Natuur in de Pinhão Vallei


De Wijn/Portliefhebber kent ze waarschijnlijk al: Quinta do Passadouro
, Quinta do Noval, Quinta do Bomfim, Quinta da Cavadinha, Quinta de Terra Feita. En zo zijn er nog een aantal. Grote namen van wijnlandgoederen van gerenomeerde Porthuizen. Allen te vinden in de Pinhãovallei, die zijn naam dankt aan de rivier Pinhão, die door dit landschap slingert en de naam gegeven heeft aan het dorp Pinhão, waar deze in de Douro uitmondt.

Nieuwe bedrijven zijn hier neergestreken, zoals Quinta do Portal. Jonge wijnmakers hebben hier kleine wijngaarden gekocht en produceren wijnen die tot de top in de wereld behoren. Namen als Poeira en Pintas bijvoorbeeld. Maar ook Dirk Niepoort maakt hier een van zijn wijnen, Charme. 

Vanuit een van onze centraal gelegen accommodaties in het dal van de Pinhão rivier zijn er diverse activiteiten te ondernemen in het hart van het portgebied.


  

 

Blog

Nieuwe Serie: Follow the Money – The French Connection

10-04-2017

Gran Cruz in de Douro

Dit keer geen gebakken lucht of lege firma’s, maar steeds lekkerder wordende port in volle kelders in Gaia en de Douro. Geen lijken in de kast, maar bijvoorbeeld mooie vatgerijpte tawnies en witte port in de schappen van de gespecialiseerde wijnhandel.

Het bedrijf dat per jaar 25 miljoen flessen port verkoopt investeert 14 miljoen euro in de Douro. De Gran Cruz groep bestaat uit zeker acht verschillende bedrijven met als Franse moeder La Martiniquaise.

                                                  

   

 

Deel één: De bouw van een adega 

Hier wordt het grootse deel van de druiven verwerkt van de in totaal 3600 leveranciers. Dit is nog maar de helft van de totale productie. De andere 50% wordt in bulk aangekocht van lokale wijnboeren of porthuizen.
De door Alexandre Burmester ontworpen adega kwam gereed in 2014 en is niet zomaar een wijnmakerij, maar een imposant logistiek centrum, met twee adega’s. Een is bestemd voor de grote producties, de andere voor de ontvangst van kleinere hoeveelheden bestemd voor kwaliteitswijnen. Verder is het een grote opslag voor miljoenen liters wijn en port, waarvan de enorme tanks ook gebruikt worden om de uit Vila Nova de Gaia aangevoerde port te blenden en daarna weer terug te sturen naar Gaia waar de botteling plaatsvindt.


Deel twee: Spijt
Ma had jaren geleden de enige eigen wijngaarden in de Douro verkocht en zich volledig toegelegd op productie en handel. Met de aankoop van Quinta de Ventozelo twee jaar geleden is dat in één klap volledig veranderd. Met 400 hectare een van de grootste quinta’s in de Douro. Hierop had de voormalige Spaanse eigenaar 200 hectare druivenstokken aangeplant, voor een groot deel met licentie uit andere wijngebieden. Hiermee werden vreemde, uitheemse druivensoorten aangeplant als Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah.
Tieltallen hectares wijngaard worden nu gerooid en opnieuw aangeplant met Dourodruiven met portlicentie. Om het recht te krijgen om de druiven te gebruiken ook voor de portproductie kan men niet volstaan met het enten van de lokale soorten op de bestaande stokken, maar moet de hele plant gerooid worden. Dit jaar gaan ze dertien hectare doen. Een paar hectare Syrah wordt echter behouden.


Deel drie: Quinta-wijnen
Gran Gruz was een aantal jaren geleden ook begonnen met het maken vaneenvoudige, correcte, drinkbare Douro DOC wijnen. Nu komen daar ook de wijnenvan Quinta de Ventozelo bij, van een verrassend frisse Malvasia Fina tot destevige, traditionele rode Douro blend of de mooie uitgebalanceerde Unoaked Syrah.


Deel vier: De overtuiging
En dan bedoel ik de overtuiging van mensen zoals ik die in de verkeerde kringen verkeerden en vonden dat Porto Cruz ondrinkbaar was. Tot tien jaar geleden hadden we zeker gelijk.

Ik ben één dag op pad geweest met Henrique Aguiar van eenvan de bedrijven: de Companhia União dos Vinhos do Porto e Madeira. Ja, ja, de madeiras van Justino’s e Henriques e Henriques zijn ook van Gran Cruz.

We zijn begonnen in de adega in Alijó. Voor een techneut en iemand die zijn werkzame leven in de gistproductie begon was dit een een fantastische ervaring. Aansluitend een proeverij van vooral de cépagewijnen van Quinta de Ventozelo, te beginnen met de heerlijke rosé van vooral Tinta Roriz. Afgesloten werd met de Porto Cruz Reserve Tawny. En hier gebeurde het. Met deze port heeft Gran Cruz mij overtuigd dat Porto Cruz duidelijk op de goede weg is en niet meer de port is om te vermijden. Een écht lekkere, frisse tawny. Geen gekauw meer op vochtige kartonnen dozen die jarenlang in muffe, stoffige kelders hebben gelegen.
Tussendoor proefden we nog de mooi droge, rijke Dry White Reserve van Dalva. Maar de werkelijke openbaring was toch de Reserve Tawny. Hét bewijs dat een jarenlang door z’n moeder verwaarloosd kind met wat geld toch nog op het rechte pad gebracht kan worden.

‘s Middags had ik de kans om dit langzaam op me in te laten werken op Quinta de Ventozelo, waar we genoten van een lekkere boerenlunch met de verantwoordelijke voor de wijngaarden. Hierbij werd ook nog wat oudere port geserveerd. Na afloop nog ruim een uur over de quinta gecrossd, waar ze druk bezig waren met de conversie van de druivenstokken.

Af en toe stapten we uit om wat mooie plaatjes te schieten of om de rust op te zoeken aan de oever van de Douro.

Henrique heeft me met deze dag de ogen geopend en zie ik Gran Cruz niet meer alleen als gewoon een grote speler in Portland, maar ook als een producent die in staat is om kwaliteitswijnen en -port te maken.

Ik ben om.

Wil je je ook laten overtuigen? Neem contact met ons op: douropass@sapo.pt.