Verblijf  in het hart van de Douro

voor de wijn- en portliefhebberOok de wandelaar kan hier uit de voeten

Het Dourogebied. Misschien wel het mooiste wijngebied ter wereld! En daar waar de Pinhão meandert door de vallei en even verderop uitmondt in de Gouden rivier, de Douro, verhuurt douroPass een aantal smaakvolle studio’s, en kamers. In het beschermde wijndorp Provesende bieden drie studio’s en een bovenhuis plaats aan één tot maximaal 12 personen.

Combineer dit land van wijn en port, olijven en druiven en adembenemende vergezichten met de hartverwarmende gastvrijheid, kennis en kunde van de uitbaters en uw verblijf kan niet meer stuk. 

De gezichten achter douroPass zijn Jet Spanjersberg en Ronald Weustink. 
Echte Rotterdammers die elkaar in de horeca hebben leren kennen. Jet was hoofd huishouding bij Hotel New York en Ronald tweede man bij wijnhandel Van Otterloo. In 2001 werden beide banen opgezegd voor een nieuw avontuur in Portugal. Samen met hun zoon Koen, toen één jaar oud, vertrokken zij naar Quinta do Passadouro om het gastenverblijf van deze wijnboerderij in de Pinhãovallei te gaan uitbaten. Tot de geboorte van dochter Floor woonden ze zelf ook op de quinta, daarna kochten zij het mooie huis in Provesende dat nu geheel is omgebouwd tot toeristisch verblijf. Met al hun kennis en ervaring zetten Jet en Ronald zich iedere dag weer vol overgave in om hun gasten te trakteren op een onvergetelijk verblijf in dit prachtige en gevarieerde deel van Portugal! Gastvrij, persoonlijk en professioneel.


Port, Wijn, Gastronomie en Natuur in de Pinhão Vallei


De Wijn/Portliefhebber kent ze waarschijnlijk al: Quinta do Passadouro
, Quinta do Noval, Quinta do Bomfim, Quinta da Cavadinha, Quinta de Terra Feita. En zo zijn er nog een aantal. Grote namen van wijnlandgoederen van gerenomeerde Porthuizen. Allen te vinden in de Pinhãovallei, die zijn naam dankt aan de rivier Pinhão, die door dit landschap slingert en de naam gegeven heeft aan het dorp Pinhão, waar deze in de Douro uitmondt.

Nieuwe bedrijven zijn hier neergestreken, zoals Quinta do Portal. Jonge wijnmakers hebben hier kleine wijngaarden gekocht en produceren wijnen die tot de top in de wereld behoren. Namen als Poeira en Pintas bijvoorbeeld. Maar ook Dirk Niepoort maakt hier een van zijn wijnen, Charme. 

Vanuit een van onze centraal gelegen accommodaties in het dal van de Pinhão rivier zijn er diverse activiteiten te ondernemen in het hart van het portgebied.


  

 

Blog

Blog Mesão Provesende Januari

06-02-2019

Onze zoon studeert nu Oenologie, wijnmaakkunde. Van hem leerden we dat de druivenstok zich nu in ‘Repouso Vegetativo’ bevindt. Dat is de staat waar ik me af en toe ook graag in zou willen bevinden. Deze toestand wordt helaas op dit moment regelmatig verstoord door de bouwactiviteiten, die we echter zelf ingang hebben gezet.

De winter is voor mensen die in het toerisme werken toch een periode van relatieve rust, een periode waarin je andere dingen doet, je zinnen verzet, je overgeeft aan complete ledigheid, maar ook al weer denkt aan het komende seizoen.

    


Gelukkig hebben we er ook een kleine wijnhandel bij en hebben we tot in december volop te doen. In de kerstvakantie zijn we ook echt op vakantie gegaan. Dat is voor ons op dit moment de enige periode om met het hele gezin samen op pad te zijn.Begin januari zijn we teuggekomen en was de beton voldoende uitgehard, zodat de bekisting eraf kon. Regelmatig moeten er nu in samenwerking met de architect beslissingen genomen omtrent het te volgen traject.

Er blijken in de winter wel wat toeristen te komen, want af en toe zijn er toch restaurants die wat flessen wijn nodig hebben en kan ik er op uit.

Tussendoor kijken we complete Netflix series in één dag of kijken we via NLZiet lekker wat afleveringen van Flikken Maastricht vooruit.

Van de eerder genoemde volledige ledigheid kan helaas geen sprake zijn. We zijn flink aan de wandel. We doen dat voor ons plezier en het schijnt ook nog goed voor je te zijn, want alleen met Olga Commandeur red je het niet. Het is ook een manier om andere delen van Portugal te leren kennen. Zo hebben we onlangs door de Lagoas de Bertinados en São Pedro d’Arcos gewandeld. Het is een klein, 350 hectare groot, beschermd ‘wetland’ in de buurt van Ponte de Lima. Zeer de moeite waard.

Én, het stond al jaren op het programma, we hebben eindelijk een bezoek gebracht aan Piódão. We kwamen er gelijk achter dat we het jaren verkeerd hebben uitgesproken. We hadden het kunnen weten, want door het accent op de o, valt de klemtoon dáár natuurlijk op. De pittige wandeling door het dal was prachtig.Het dorp is bijzonder, maar op de manier waarop het dorp is gerenoveerd valt nog wel wat aan te merken. Dat ga ik nu niet doen, want dat valt buiten het kader van deze blog.

Alles wat we tot nu toe in de winter hebben ondernomen hebben we in de vorm van een dagtrip gedaan. En handig voor de wandelingen is Wikiloc, een app waar we al heel veel plezier van hebben gehad. Voor een stadswandeling in Porto hadden we dat niet nodig. Ik ben op dit moment vooral geïnteresseerd in wat er aan de overkant gebeurt in Vila Nova de Gaia. Real Companhia Velha heeft bijvoorbeeld een prachtige ruimte gecreëerd in hun oude lodges. We hadden vrienden over uit Brazilië en dan moet je toch minimaal één porthuis bezoeken en dat werd een oude bekende, Ramos Pinto. De tien en twintig jaar oude tawnies van dit huis verkochten we in Nederland, zijn de, volgens ons natuurlijk, de beste in hun soort. Deze twee ports dragen de naam van twee van hun quinta´s in de Douro, Ervamoira in de Douro Superior en Bom Retiro vlakbij Pinhão.

De afgelopen zeventien jaar hadden we zelf al een groot aantal wandelingen uitgezet en voerden ons ook langs bovengenoemde quinta´s. Maar zo nu en dan moet er weer wat nieuws komen. Zoals nu zijn we bezig om voor een Engelse organisatie quintas aan elkaar te koppelen via wandelpaden. Het moet een vijfdaags programma worden rond Pinhão. We hadden al zoiets jaren geleden opgezet en ook uit gevoerd, maar de tijden veranderen en ook de wensen van de klanten, dus moest en er flink wat aanpassingen gedaan worden. En sommige producenten hebben het zo hoog in hun bol gekregen, dat ze nu astronomisch hoge bedragen vragen voor hun‘speciale beleving’. We wijken daarom nu in enkele gevallen uit naar wat kleinere, nog niet heel erg bekende wijnhuizen met nog steeds wél een persoonlijke benadering voor een redelijke prijs.

Maardaarom zijn we nu lekker aan het lopen om deze aan elkaar te plakken. Gelukkigkunnen we daarvoor deze winter regelmatig mooie heldere dagen uitzoeken, zodatwe heerlijk door de wijngaarden kunnen struinen en zo nu en dan op plekkenkunnen stoppen om van het uitzicht te genieten en uit te kijken over dezeprachtige, unieke vallei. Na meer dan zeventien jaar gaat het nog steeds nietvervelen. Wat ook niet verveelt is op je balkonnetje zitten in januari metvijftien graden en een strakblauwe lucht uitkijkend op de adega van Sograpewaar hun Sandeman tawnies wel hun belangrijke winterslaap mogen houden.