Verblijf  in het hart van de Douro

voor de wijn- en portliefhebberOok de wandelaar kan hier uit de voeten

Het Dourogebied. Misschien wel het mooiste wijngebied ter wereld! En daar waar de Pinhão meandert door de vallei en even verderop uitmondt in de Gouden rivier, de Douro, verhuurt douroPass een aantal smaakvolle studio’s, en kamers. In het beschermde wijndorp Provesende bieden drie studio’s en een bovenhuis plaats aan één tot maximaal 12 personen.

Combineer dit land van wijn en port, olijven en druiven en adembenemende vergezichten met de hartverwarmende gastvrijheid, kennis en kunde van de uitbaters en uw verblijf kan niet meer stuk. 

De gezichten achter douroPass zijn Jet Spanjersberg en Ronald Weustink. 
Echte Rotterdammers die elkaar in de horeca hebben leren kennen. Jet was hoofd huishouding bij Hotel New York en Ronald tweede man bij wijnhandel Van Otterloo. In 2001 werden beide banen opgezegd voor een nieuw avontuur in Portugal. Samen met hun zoon Koen, toen één jaar oud, vertrokken zij naar Quinta do Passadouro om het gastenverblijf van deze wijnboerderij in de Pinhãovallei te gaan uitbaten. Tot de geboorte van dochter Floor woonden ze zelf ook op de quinta, daarna kochten zij het mooie huis in Provesende dat nu geheel is omgebouwd tot toeristisch verblijf. Met al hun kennis en ervaring zetten Jet en Ronald zich iedere dag weer vol overgave in om hun gasten te trakteren op een onvergetelijk verblijf in dit prachtige en gevarieerde deel van Portugal! Gastvrij, persoonlijk en professioneel.


Port, Wijn, Gastronomie en Natuur in de Pinhão Vallei


De Wijn/Portliefhebber kent ze waarschijnlijk al: Quinta do Passadouro
, Quinta do Noval, Quinta do Bomfim, Quinta da Cavadinha, Quinta de Terra Feita. En zo zijn er nog een aantal. Grote namen van wijnlandgoederen van gerenomeerde Porthuizen. Allen te vinden in de Pinhãovallei, die zijn naam dankt aan de rivier Pinhão, die door dit landschap slingert en de naam gegeven heeft aan het dorp Pinhão, waar deze in de Douro uitmondt.

Nieuwe bedrijven zijn hier neergestreken, zoals Quinta do Portal. Jonge wijnmakers hebben hier kleine wijngaarden gekocht en produceren wijnen die tot de top in de wereld behoren. Namen als Poeira en Pintas bijvoorbeeld. Maar ook Dirk Niepoort maakt hier een van zijn wijnen, Charme. 

Vanuit een van onze centraal gelegen accommodaties in het dal van de Pinhão rivier zijn er diverse activiteiten te ondernemen in het hart van het portgebied.


  

 

Blog

Mesão Provesende Blog Februari

24-03-2019

Het duurt nog tot september voordat Fernão de Magalhães vijfhonderd jaar geleden zijn reis om de wereld zou aanvangen. Maar het is al feest in de stad. Sabrosa is druk bezig met het organiseren van de festiviteiten. Ook al werd het zijn dood en heeft hij de reis niet kunnen voltooien. Hij werd in 1521 op de de Filipijnen vermoord. Slechts één schip en nog achttien opvarenden arriveerden drie jaar na aanvang van de reis weer in Sanlúcar de Barrameda. Hij deed het namelijk ook nog in Spaanse dienst.


   Men zegt dat hij in 1480 geboren is in Sabrosa. De trotse gemeente heeft er een mooie interactieve expositie ingericht over zijn reis om de wereld in 1081 dagen.

Trots isde gemeente Sabrosa ook op haar geschiedenis waarin onder andere Provesende eenbelangrijke rol speelt. En trots natuurlijk op de wijn. Het heeft een eigencoöperatie, die nu ter ere van de verjaardag van de start van bovengenoemde wereldreis een espumante heeft uitgebracht met de naam Fernão de Magalhães.Sabrosa ligt op meer dan 500 meter hoogte waardoor het een paar graden koeleris dan op de op het zuiden gelegen hellingen richting de Douro. Het gebied rond Sabrosa is daarom uitermate geschikt voor witte wijnen en dus ook mousserende wijnen. We gaan binnenkort maar eens de proef op de som nemen.Op de weg afdalend naar Pinhão kom je langs dorpjes als Celeirós en Provesende.Celeirós ligt iets lager dan Sabrosa, maar Provesende ligt op 600 meter. Beide dorpen hebben steile hellingen die afdalen naar de Pinhão rivier. Je vindt er daardoor wijngaarden beginnend op ongeveer 80 meter boven zeeniveau tot boven de 600 meter. Het is hiermee mogelijk om heel veel verschillende wijnen te maken van heel hoge kwaliteit. Daarom is het niet voor niks dat van de grote jongens Warre´s en Taylor´s hier bij voorbeeld zitten, omdat een deel van de druiven die hier aangeplant staan de basis vormt voor hun vintage port.Sandeman zat hier vroeger ook, maar een deel van de wijngaarden zijn gekocht door Quinta do Portal. Hier hebben ze vooral witte druiven aangeplant. De druiven voor de witte wijnen van Vieira de Sousa komen ook uit Celeirós. De heerlijk frisse Alice 2018 is net uitgebracht. Voor hun rode wijnen moet je meer naar hun quinta´s richting de Douro. Een deel van hun druiven wordt doorverkocht aan bijvoorbeeld Taylor´s, een deel houden ze voor hun eigen ports en prachtige rode wijnen. 2016 was een lastig jaar, goede kwaliteit, maar lage opbrengst. Ze hebben alle rechten gebruikt voor port en een selectie gemaakt voor de Vieirade Sousa Reserva wijnen. De Alice Tinto Reserva 2015 is nu heerlijk op dronk,maar slaat een jaartje over. De 2017 staat er aan te komen.

De moderne adega staat in Sabrosa waar zich inmiddels op het industrieterrein een tiental wijnproducenten hebben gevestigd. Bij een van die bedrijven zal onze zoon in september zijn reis in wijnland aanvangen voor een eerste stage. Veel techniek en roestvrijstaal.

Voor een bezoek aan Vieira de Sousa ga je echter naar Celeirós waar men nog de oude lagares heeft en je hun wijnen proeft op de veranda van hun prachtige oude huis uitkijkend over hun wijngaarden.