Verblijf  in het hart van de Douro

voor de wijn- en portliefhebberOok de wandelaar kan hier uit de voeten

Het Dourogebied. Misschien wel het mooiste wijngebied ter wereld! En daar waar de Pinhão meandert door de vallei en even verderop uitmondt in de Gouden rivier, de Douro, verhuurt douroPass een aantal smaakvolle studio’s, en kamers. In het beschermde wijndorp Provesende bieden drie studio’s en een bovenhuis plaats aan één tot maximaal 12 personen.

Combineer dit land van wijn en port, olijven en druiven en adembenemende vergezichten met de hartverwarmende gastvrijheid, kennis en kunde van de uitbaters en uw verblijf kan niet meer stuk. 

De gezichten achter douroPass zijn Jet Spanjersberg en Ronald Weustink. 
Echte Rotterdammers die elkaar in de horeca hebben leren kennen. Jet was hoofd huishouding bij Hotel New York en Ronald tweede man bij wijnhandel Van Otterloo. In 2001 werden beide banen opgezegd voor een nieuw avontuur in Portugal. Samen met hun zoon Koen, toen één jaar oud, vertrokken zij naar Quinta do Passadouro om het gastenverblijf van deze wijnboerderij in de Pinhãovallei te gaan uitbaten. Tot de geboorte van dochter Floor woonden ze zelf ook op de quinta, daarna kochten zij het mooie huis in Provesende dat nu geheel is omgebouwd tot toeristisch verblijf. Met al hun kennis en ervaring zetten Jet en Ronald zich iedere dag weer vol overgave in om hun gasten te trakteren op een onvergetelijk verblijf in dit prachtige en gevarieerde deel van Portugal! Gastvrij, persoonlijk en professioneel.


Port, Wijn, Gastronomie en Natuur in de Pinhão Vallei


De Wijn/Portliefhebber kent ze waarschijnlijk al: Quinta do Passadouro
, Quinta do Noval, Quinta do Bomfim, Quinta da Cavadinha, Quinta de Terra Feita. En zo zijn er nog een aantal. Grote namen van wijnlandgoederen van gerenomeerde Porthuizen. Allen te vinden in de Pinhãovallei, die zijn naam dankt aan de rivier Pinhão, die door dit landschap slingert en de naam gegeven heeft aan het dorp Pinhão, waar deze in de Douro uitmondt.

Nieuwe bedrijven zijn hier neergestreken, zoals Quinta do Portal. Jonge wijnmakers hebben hier kleine wijngaarden gekocht en produceren wijnen die tot de top in de wereld behoren. Namen als Poeira en Pintas bijvoorbeeld. Maar ook Dirk Niepoort maakt hier een van zijn wijnen, Charme. 

Vanuit een van onze centraal gelegen accommodaties in het dal van de Pinhão rivier zijn er diverse activiteiten te ondernemen in het hart van het portgebied.


  

 

Blog

Concert Magda Mendes

20-11-2017

Zondag 19 november prachtig, onvergetelijk concert van Magda Mendes in Paradox in Tilburg.

Zie en luister hier een impressie van haar nieuwe album Oliveiras: 

https://www.youtube.com/watch?v=6a4a0EJ8Rjg

Op YouTube nog meer te zien en te horen. Werkelijk Prachtig!

Vrijdag 24 november nog te zien in De Nieuwe Regentes in Den Haag

Concert Magda Mendes en Proeverij in Paradox in Tilburg

07-11-2017

foto – Nuno Carvalho

Magda Mendes, geboren en getogen in Lissabon, schrijft liedjes die stem willen geven aan ongehoorde verhalen. Haar muziek roept een gevoel op van diepgang, weemoed en verlangen. Als een eeuwenoude boom die zijn wortels diep in de aarde boort op zoek naar voedsel, houvast, overlevering.

Op haar derde album Oliveiras zingt ze over hoe haar vader António Oliveira, dezelfde wortels lijkt te hebben als de olijfbomen uit zijn geboortestreek. Over hoe de bewoners en de bomen van deze streek zonder stem achterbleven en over hoe ook Magda´s wortels aan haar trekken sinds zij haar geboortegrond heeft verlaten.

Gitarist en mede-componist Ward Veenstra zal de luisteraars kennis laten maken met diverse Portugese snaarinstrumenten die er voor zullen zorgen dat zij meegenomen worden op de door Magda bezongen reis door Portugal. Percussionist Udo Demandt schildert onderweg de kleurrijke ritmische landschappen met zijn unieke samenstelling van Mediterraanse instrumenten. Om het filmische karakter van het programma te completeren zullen enkele gerenommeerde musici uit het Nederlandse kamermuziekcircuit hun opwachting maken.

WIJNPROEVERIJ
Speciaal voor muzikale fijnproevers is een Portugese wijnproeverij aan dit concert gekoppeld. Zoals bekend heeft Portugal naast de bekende portwijnen ook bijzonder goede rode en witte wijnen. Na afloop van het concert presenteert DouroPass deze middag een aantal bijzondere wijnen bestaande uit 2 witte wijnen, 2 rode wijnen en een drietal portwijnen (Tawny, Ruby Reserva, Late Bottle Vintage (LBV). Voor slechts € 7,00 kunt u deze wijnen proeven en eventueel mee naar huis nemen. Intekenen hiervoor op de middag of een e-mail naar

bartho@paradoxtilburg.nl of via de website www.paradoxtilburg.nl.

waar het volledige programma voor de komende tijd te zien is.

Nieuwe Serie: Follow the Money – The French Connection

10-04-2017

Gran Cruz in de Douro

Dit keer geen gebakken lucht of lege firma’s, maar steeds lekkerder wordende port in volle kelders in Gaia en de Douro. Geen lijken in de kast, maar bijvoorbeeld mooie vatgerijpte tawnies en witte port in de schappen van de gespecialiseerde wijnhandel.

Het bedrijf dat per jaar 25 miljoen flessen port verkoopt investeert 14 miljoen euro in de Douro. De Gran Cruz groep bestaat uit zeker acht verschillende bedrijven met als Franse moeder La Martiniquaise.

                                                  

   

 

Lees meer

Moderne Kunst en Ouwe Bomen

20-03-2017

  


In de tuin van de Fundação Serralves in Porto heeft architect Alvaro Siza Vieira het moderne kunst museum ontworpen. Het kwam gereed in 1999. In deze prachtige tuin vind je een combinatie van moderne architectuur en kunst en indrukwekkende oude bomen. Zoals deze bijna 1500 jaar oude olijfboom. Over vijf jaar kunnen we de honderdste verjaardag komen vieren van de kurkeik die je hier ziet. Prachtige boom en nooit van zijn bast ontdaan. De kurkeiken in de Douro worden wel geschild en geven dan eerst een mooie rode kleur. De olijfboom in de tuin van Mesão Provesende is iets meer dan vijftien jaar oud. Alvaro Siza heeft vlakbij Mesão Provesende de adega van Quinta do Portal neergezet. Carlos Castanheira heeft een creatieve aanpassing van de winery van Quinta da Faísca gemaakt. Beide hebben in de jaren 80 en 90 in Nederland ook een aantal projecten gedaan in Den Haag en Amsterdam. Steeds meer architecten worden door wijnproducenten gevraagd om ook in de Douro nieuwe adega’s te ontwerpen. Onlangs Alexandre Burmester voor de nieuwe adega van megaproducent Gran Cruz. Alweer bijna tien jaar geleden kwam de adega van Niepoort (foto Pedro Lobo) gereed, ontworpen door de oostenrijker Andreas Burghardt.

Voor architectuur- en wijnliefhebbers een must om een paar dagen in Porto en de Douro te vertoeven.

    

 

   

http://media.architecturaldigest.com/photos/55e764a9302ba71f301648f8/master/w_640,c_limit/dam-images-architecture-2014-09-wineries-best-designed-wineries-05-nieport-winery-portugal.jpg 

 

Provesende seen from above in autumn

06-03-2017

Beautiful impression of the village surrounded by vineyards of Warre's, Taylor's, Quinta do Cume, Morgadio da Calçada (wines made in cooperation with Niepoort), Espinheiros, Poeira and many others.

Watch video on Youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=tnKamveoPR8&t=1s